Zelf je eigen hop kweken
Inleiding
Als je zelf je eigen bier brouwt, is het natuurlijk superleuk om ook je eigen hop in je tuin, of volkstuin te kweken. Hier heb je natuurlijk wel de ruimte voor nodig, maar dan heb je ook je eigen hop! Momenteel zijn er via het hobbybrouw circuit al vele hoprassen beschikbaar, echter is het niet altijd 100% betrouwbaar dat het ook daadwerkelijk dit hopras is, maar dan nog kun je deze in je tuin zetten. De uiteindelijke oogst kun je dan drogen en in je vriezer bewaren en/of een deel meteen vers(nat) in een brouwsel verwerken. In deze blog laat ik je weten hoe je hop in je tuin kunt kweken en wat de do’s en don’ts zijn.
Welke hop ras ?
Als je hop wilt gaan kweken moet je eerst kijken welke hopras je in je tuin wilt. Via het hobbybrouwforum of de FB groep bierbrouwen & hobby hopkwekers zijn er vast en zeker diverse soorten beschikbaar (Europese en Amerikaanse hopsoorten). Als je je hop in een tuincentrum koopt (hupulus lumulus) weet je vaak niet welk ras dit is, of als het er wel bij staat is het vaak “Nordbrau” (Waarschijnlijk Nothern Brewer). Maar als Brouwer is het natuurlijk leuker als je je favoriete hop in je tuin hebt staan, die je ook nog kunt/wilt gebruiken in je bieren. Dus vraag in het begin van het seizoen een hobby hopkweker of je een stekje kan krijgen/ruilen/kopen.. vaak tegen een eigen gebrouwen biertje is dit wel te regelen,
Wanneer je hop in de tuin zetten?
Hop gaat groeien vanaf maart, dan komen de eerst plantjes al weer boven de grond. Op het moment dat de eerste uitlopers groot genoeg zijn kunnen ze gestekt worden. Ze kunnen dan afgeknipt worden en in een glas met water gezet worden. Zet ze op een zonnige plek neer, want hop heeft veel zon nodig! Zodra deze stekjes wortels gaan vormen kunnen ze in de grond gezet worden, dat zal zo rond mei/juni zijn. Zet ze in de volle grond en op een zonnig plek! Als de hop niet voldoende zonuren krijgt, zal deze niet voldoende groeien. Je kunt de hop ook in een plantenbak zetten, maar de volle grond heeft de voorkeur voor een goede en gezonde groei en bloei. Verwacht het eerst jaar nog niet al te veel oogst, meestal heeft dat 2-3 jaar nodig voordat je echt een goede opbrengst zult krijgen. Maar de eerste opbrengst, groot of klein, kun je gewoon gebruiken! Heb je een hopplant in je tuin staan waarvan je niet weet welk ras het is, dan is dit vrijwel niet te achterhalen. De verschillen zijn genetisch, en uiterlijke verschillen zijn dermate klein en divers en zelfs niet per ras uniek.
De eerste uitlopers kortwieken!
Zodra in maart de eerste uitlopers uit de grond komen, zijn de meeste hopkwekers al meteen enthousiast(en terecht), maar het is beter om per 1 april (uiterlijk 15 april) de hop tot op de grond weg te knippen. Dit beschermt de hop tegen ziektes en zal zorgen voor een betere groei later in het seizoen! De uitlopers die je wegknipt kun je wel gebruiken voor stekjes om aan andere hopkwekers te geven!
Niet alle uitlopers bewaren!
Zodra dan de eerste uitlopers weer beginnen te groeien, zoek er dan maximaal 3 uit per plant en laat die uitgroeien tot hopplant. Alle uitlopers die daarna nog komen kun je gewoon wegknippen. Houd dit goed in de gaten, want na een aantal jaren blijven de uitlopers tot in juni opkomen. Dus enig onderhoud en oplettendheid is wel vereist.
Een hopstellage
Nu gaat je hopplant groeien, en hop is een klimplant die graag in de hoogte groeit en dan het liefst 6-8 meter de hoogte in. Nu kan dat ook deels horizontaal, maar je moet wel zorgen dat de hop ruimte heeft om te klimmen. Dus zorg voor een stellage of opstelling (een draad o.i.d) waarlangs de hop kan groeien. Als deze eenmaal langs die stellage groeit kan het zijn dat je de hop af en toe moet begeleiden zodat deze de juiste kant op groeit, anders wordt het een flinke wildernis..
Ongedierte in en op je plant
Zo rond juni zul je merken dat er erg veel bladluizen op de je hopplant aanwezig zijn, en ook wat andere insecten (voornamelijk larven van de lieveheersbeestjes). Dit is normaal, die larven eten veel bladluis. Je zou kunnen gaan sproeien met een ecologisch bestrijdingsmiddel (Plantschoon oid). Maar echt nodig is dat niet. Hop is een overlever en de natuur red zich meestal wel.
Van groei naar bloei
Vanaf 21 Juni zal de hop zijn focus wijzigen van groeien naar bloeien. Hij gaat zijn energie dan steken in het voorbereiden en produceren van zijn hopbellen. Deze zullen tussen half en eind augustus gereed zijn, afhankelijk van het hopras.
De oogst
Eind augustus is de hop oogstrijp. Kijk goed of de bellen wel volgroeit zijn en of ze al knapperig beginnen te worden. Je wilt de hop niet te vroeg oogsten, maar zeker ook niet te laat. Voor hop heb je maar een oogst periode van 2-3 weken, en meestal zijn dat de eerste 2-3 weken in September Je kun de bellen dan oogsten en drogen, of nat gebruiken in een brouwsel (Freshhop). De hopbellen bevatten zo’n 80% vocht, dus van 1000 gram natte hop, krijg je 200 gram gedroogde hop. De hop kun je drogen in speciale hopdrogers, of leg je op een stuk krantenpapier in een dunne laag op een warme plek waar ook ventilatie plaats vind. Dan zijn de hopbellen in 1 a 2 dagen droog. Daarna kun je ze samenpersen en invriezen voor later gebruik! Ingevroren zijn ze lang goed te houden.
Wat te doen na de oogst
Na de oogst zal de plant langzaam gaan verdorren, de voeding in de stengels trekt terug naar de wortels en de plant “sterft af”. Deze kun je dus na de oogst volledig tot op de grond afknippen.
Wil je niet dat de wortels te ver uitlopen onder de grond, steek ze dan rondom (ongeveer 15-20 cm) af met een spade de hop blijft dan netjes op zijn plek en zal onder de grond dan niet verder groeien. De wortels zullen onder de grond overwinteren en het volgende jaar gewoon weer opkomen.
De wortels van de hop
Hop maakt natuurlijk wortels aan om zijn voeding te zoeken. Deze gaan doorgaans niet dieper dan zo’n 30-40 cm. Echter zullen de wortels wel enkele meters ver horizontaal onder de grond gaan groeien, dus kan het maar zo zijn dat, als je deze niet ieder jaar afsteekt, dat ze bij de buren weer op komen, of elders in de tuin!. Dit is voor veel hobbykwekers een reden om de hop in bakken te zetten, of om in de grond een afscherming te maken.
Met vriendelijke groeten,
De bier Brouwer