Hoe bepaal je nu het alcohol percentage in je bier? Met een densimeter meet je het soortelijk gewicht van een vloeistof. Het SG is het soortelijk gewicht van de vloeistof in grammen per liter. Het SG van water is 1000. Wort is zwaarder dan water, het bevat suikers en andere stoffen die het zwaarder maken. Je hebt het soortelijk gewicht gemeten vóór en ná de  gisting. Het verschil tussen die metingen is de hoeveelheid suiker die door de gist is omgezet in alcohol en koolzuurgas. Gist doet dat altijd in dezelfde verhoudingen. Met een formule bereken je dan het alcohol percentage. Voor de hergisting op de fles heb je weer een beetje suiker toegevoegd, deze suiker levert ongeveer 0,3% - 0,4% alcohol op. Die moet je er nog bij optellen.

Vol % Alcohol = ((Sgvoor - SGna) / Factor) + 0,4

Start Soortelijk gewicht

Deelfactor

1160

6,820

1140

6,870

1130

6,900

1120

6,930

1110

6,965

1100

7,000

1090

7,045

1080

7,090

1070

7,145

1060

7,200

1050

7,295

1040

7,390

1030

7,455

1020

7,520

Brouwvisie berekend op dezelfde manier als hierboven beschreven het alcohol percentage door simpel het begin en het eind SG in te voeren en aan te geven met hoeveel suiker je hebt gebotteld.