Hoe bepaal je nu het alcohol percentage in je bier? Met een densimeter meet je het soortelijk gewicht van een vloeistof. Het SG is het soortelijk gewicht van de vloeistof in grammen per liter. Het SG van water is 1000. Wort is zwaarder dan water, het bevat suikers en andere stoffen die het zwaarder maken. Je hebt het soortelijk gewicht gemeten vóór en ná de gisting. Het verschil tussen die metingen is de hoeveelheid suiker die door de gist is omgezet in alcohol en koolzuurgas. Gist doet dat altijd in dezelfde verhoudingen. Met een formule bereken je dan het alcohol percentage. Voor de hergisting op de fles heb je weer een beetje suiker toegevoegd, deze suiker levert ongeveer 0,3% - 0,4% alcohol op. Die moet je er nog bij optellen.
Vol % Alcohol = ((Sgvoor - SGna) / Factor) + 0,4
Start Soortelijk gewicht |
Deelfactor |
1160 |
6,820 |
1140 |
6,870 |
1130 |
6,900 |
1120 |
6,930 |
1110 |
6,965 |
1100 |
7,000 |
1090 |
7,045 |
1080 |
7,090 |
1070 |
7,145 |
1060 |
7,200 |
1050 |
7,295 |
1040 |
7,390 |
1030 |
7,455 |
1020 |
7,520 |
Brouwvisie berekend op dezelfde manier als hierboven beschreven het alcohol percentage door simpel het begin en het eind SG in te voeren en aan te geven met hoeveel suiker je hebt gebotteld.