Dit apparaat komt oorspronkelijk uit het laboratorium, maar begin aan populariteit te winnen binnen de amateur bierbrouw wereld. Dit omdat het bijna onmisbaar is bij het maken van een goede giststarter.

MagneetroerderHet beste resultaat bij het maken van een giststarter krijg je door continue te beluchten onder continue roeren. Af en toe schudden werkt ook wel, maar probeer dat maar eens 24 uur vol te houden, je moet tenslotte ook nog slapen en werken.

Maar hoe werkt dit nu ? Je maakt een giststarter door bijv. 500 ml wort in een erlenmeyer te doen en daarbij de gist. M.b.v een roervlo laat je de vloeistof nu continue roeren op een toeren tal waarbij er een vortex (kolkje) gevormt wordt en de vlo nog net niet gaat "dansen". Indien je nog wilt beluchten(wat niet echt nodig is), kun je een beluchtingsteentje vlak boven de vloeistof hangen (in de vloeistof is niet nodig).

Door dat de vloeistof continue in beweging is zal deze vanaf het oppervlakte de zuurstof opnemen. Op deze manier krijgt de gist een continue toevoer van zuurstof waardoor deze ook maximaal kan groeien. Na 12 uur (of wanneer de gist is uitvergist, dit kan soms langer duren) kun je eventueel de vloeistof opschalen naar een groter volume, maar dit kun je ook in 1 keer doen. Nadat je voldoende gist hebt opgekweekt kun je de gist laten bezinken en daarna de "zure wort" afgieten zodat je alleen de gist overhoud. Deze procedure kun je herhalen todat je voldoende gist hebt. Indien je op de dag van brouwen deze gist voed met 500 ml verse wort heb je een prima (wellicht perfecte !) giststater om je bier in een goede vergisting te krijgen.

Het verkrijgen van veel en gezonde gist voor een wort is essentieel voor een goede vergisting en daarmee essentieel voor een goed bier.

Voor deze opstelling heb je het volgende nodig :

  • Magneet roerder                              ± € 35,-(2e hands, gelukje meestal zijn ze duurder)
  • Erlenmeyer (Bij voorkeur 3 liter)      € 26,60
  • Roervlo                                            € 2,45

Voor meer 2e hands (en nieuwe ) laboratorium apparatuur : http://www.labstuff.nl

Groeten en gezondheid
De bier Brouwer.