Het koelen van je wort is een essentieel onderdeel van het brouwproces en ook een onderdeel van je brouwdag waarbij de nodige concentratie vereist is, want tijdens het koelen (en daarna) kunnen er juist infectie's ontstaan als je niet accuraat en schoon werkt. Brouwtechnisch gezien is het ook belangrijk dat dit koelen zo snel mogelijk gebeurt.

Platenkoeler

De koeling van een platenkoeler berust op het princiepe van een tegenstroom koeler/wamtewisselaar. Dit houd in dat de 2 vloeistoffen tegen elkaar in stromen waardoor er een (maximale) warmte-overdacht plaats vindt en dus ook (maximale) koeling van de wort optreed.

 

De koelcapaciteit van een koeler is afhankelijk van het aantal platen en de oppervlakte van die platen. Hoe meer platen (en hoe meer oppervlakte), hoe beter en sneller de koeling van het wort plaats vindt. Echter is de temperatuur van je koelwater (kraanwater over het algemeen) en de stroomsnelheid (water en wort) bepalend voor je uitstromende wort-temperatuur. Door de stroomsnelheid van je wort te controleren (knijpen) kun je de "koelcapaciteit" iets verhogen. De platenkoeler die bij brouwland verkocht wordt (duur !) heeft 12 platen. Dit koelt goed, maar het kan beter. Ikzelf heb een koeler met 30 platen en heb daar goede ervaringen mee. Hiermee is het mogelijk om vrij snel je wort te koelen tot kraanwater temperatuur (± 18-20°C).  Hiermee heb je direct een ideale wort-temperatuur om je gist in te pitchen/enten.

 

Het schoon maken van een koeler moet je niet uitstellen, na het koelen van je wort dien je deze meteen, in tegenstroom van je wort-riching, door te spoelen met warm water om alle wort resten uit je koeler te verwijderen en te voorkomen dat eiwitten gaan stollen en in je koeler achterblijven. Periodiek kun je je koeler doorspoelen met warme loog (oppassen !!) voor een goede reinigingsbeurt. Na het doorspoelen goed uit laten lekken en naspoelen met water en daarna voor zover mogelijk droog wegzetten. Het is niet aan te bevelen om de koeler te reinigen met (sterke) zuren, dit bekort de levensduur van je koeler !! (dit i.v.m. koperen solderingen)

 

De aansluitingen van de platenkoeler zijn compatible met Gardena-aansluitingen waardoor er gemakkelijk slangen op aan gesloten kunnen worden. Voor de waterstroom kun je gewoon tuinslang gebruiken, voor de wortstroom liever iets anders zoals doorzichtig pvc of siliconen slang.

 

Prijs : tussen de € 34,- en € 400,- afhankelijk van het aantal platen en koelvermogen

Link : https://www.ho-michielsen.nl/huis-en-tuin/kachels-en-verwarming/warmtewisselaars/

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer