Het hevelfilter is momenteel het meest gebruikte filter systeem binnen hobbybrouwend Nederland. Deze filters zijn niet te koop en worden altijd door de brouwers zelf gemaakt (of laten deze maken door vrienden/kennissen/collega's). Daardoor zie je ook zoveel verschillende vormen bij de brouwers. Hevelfilter_01Deze filters worden gemaakt van uitgegloeit koperen leidingen van ± 12-15 mm dikte. Dit materiaal kun je gewoon bij een gamma of andere bouwmarkt kopen. En afhankelijk van de groote en vorm van het filter heb je helemaal niet zo veel meters buis nodig. Met 2 tot 3 meter kom je al een heel eind.


Bij het maken van zo'n filter creëer je een plat buizenstelsel met daarin 1 punt waar een buis omhoog geleid wordt. Vanuit deze buis wordt het wort aangezogen. De buizen in het platform dienen aan de onderkant ingezaagd te worden m.b.v. een ijzerzaag waardoor er kleine sleufjes onstaan. Deze sleufjes zaag je in tot net onder de helft van de buisdikte, anders wordt je buis te zwak. De afstand tussen de sleufjes is ongeveer 4-5 mm. Hevelfilter_02


Voor het koppelen van de diverse onderdelen kun je knelkoppelingen gebruiken of je kunt deze aan elkaar solderen. Let hierbij op dat je dan wel een soldeer tin gebruikt die tegen een licht zurige omgeving kan (tot een minimum van pH 4).


Het principe van dit filtersysteem is dat het na het maischen van onderuit, vlak boven de bodem van de pan, het wort uit de pan hevelt. Alle maisch (graanresten) ligt boven op het filterplateau en deze dient als het daadwerkelijke filterbed. Door de ingezaage sleufjes zijn er aan de binnenkant van de buis ook braampjes ontstaan, deze zorgen ook weer voor een beetje filterende werking. Een dergelijk filtersysteem kan voor zowel het maisch-filteren als voor het hop-filteren gebruikt worden, hoewel voor het hopfilteren vaak toch een ander filter gebruikt wordt.


Aangezien je dit filter voor het filteren niet kunt meekoken, dien je deze voor gebruik extra goed schoon te maken !


Materiaal kosten  : €15,- tot €30,-


Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer