Om het hele proces uit te voeren heb je wat spullen nodig. Hier volgt een lijst van benodigdheden, welke bij een praktijk cursus zouden kunnen horen:

  • Brouwpan
  • Gistingsfles 20 liter
  • Rubberen stop voor gistingsfles
  • Waterslot voor in de rubberen stop
  • Gistvat 60 L
  • Maatglas 250 ml
  • Hydrometer
  • Thermometer
  • Hevel
  • Jodium oplossing
  • Borstel voor mandfles
  • Sulfiet
  • Citroenzuur
  • Chemipro
  • Kroonkurk apparaat
  • Kroonkurken
  • Moutextract

Met deze spullen is het bijna mogelijk om een bier te brouwen, er mist alleen nog een filter en een koeler. Een filter kun je niet kopen omdat deze vaak aangepast moet zijn op je installatie. Een koeler is wel te koop, maar ook deze kun je vaak heel goed zelf maken. Een koeler is niet 100% noodzakelijk (wel aan te raden), een filter wel. Dus voor je begint : maak je eign filter.

Op het hobbybrouwen forum staan hiervan veel voorbeelden (met foto) : Brouwinstallaties

  • Wees zuinig op je meetgereedschap. Het is om te meten, niet om mee te roeren of andere werkjes mee uit te voeren.
  • Spoel je meetgereedschap direct na gebruik af en leg het apart op een veilige plaats. Een gebroken thermometer tijdens een brouwdag is een ramp.
  • Zet je densimeter nooit in een leeg maatglas.
  • Vul eerst je maatglas met water en laat dan je densimeter langzaam zakken tot hij vanzelf blijft drijven. Densimeters zijn zeer breekbaar.
  • Om het maatglas tegen breken bij omvallen te beschermen kun je er aan de bovenkant een dik elastiek om binden.