Filteren Spoelen

Het filteren en spoelen bij het brouwen is een belangrijk onderdeel, omdat hier een groot deel van je efficientie (rendement) behaalt wordt. Ook kan het gewenst zijn om dit proces te "monitoren" om zo te volgen of het proeces volgens wensen loopt. Met een refractometer is dit erg makkelijk te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het filteren en spoelen verloopt volgens een laagjes model dat ik hier zal proberen te verduidelijken.

 

Spoelen 01

 

 

 We gaan uit van een maisch, welke aan het eind een SG van 1060 heeft behaalt. Na een rust zal de maisch naar onderen zakken en erboven zal een laag wort zijn. De hoogte van deze laag is afhankelijk van de afmeting van je pan/filterkuip en je maischdikte. Nu ga ja van onderuit aftappen (het filteren). En de eerste liters zullen een SG van 1060 hebben. Zolang er nog een laagje wort boven op de maisch ligt is het nog niet nodig om spoelwater toe te voegen. Er zal in deze situatie ook nog geen verdunning optreden. Op het moment dat de bovenste laag gaat droog vallen kun je spoelwater gaan toevoegen.

 

 

Spoelen 02

 

 

We komen nu langzaam in situatie 2. Tijdens het toevoegen van spoelwater zullen de suikers naar beneden gedreven worden (er lossen ook nog suikers op in het toegevoegde spoelwater) en zal volgens het laagjes model er een oplopend SG in de maisch ontstaan van bovenaf gerekend. De hoogste concentratie suikers zit dus onder in je pan/filterkuip. In deze situatie is het dus zaak niet te roeren. Dus bij het vastziten van je filterbed wordt er aanbevolen om te "snijden/hakken" in je filterbed en niet te roeren. Uiteindelijk zul je spoelwater toe blijven voegen totdat je voldoende wort hebt verzamelt. Afhankelijk of je een zwaar bier of een licht bier brouwt en hoeveel je spoelt zal de uitloop ergens tussen de 1010 (licht bier) en 1025 (zwaar bier) liggen. Indien je ook nog de pH van ja aflopende wort meet, is het niet gewenst dat deze boven de 6,0 komen aangezien er dan meer kans is op een kafjes smaak.