Omschrijving :
Een kölsch is een biertype dat van oorsprong uit keulen komt en veel raakvlakken heeft met een pils. Dit bier is bovengistend en bevat vaak een bepaald % tarwe in de stort. Tegenwoordig zijn er ook soorten zonder tarwe. De nadruk bij dit bier licht op de mout en hopsmaken.
Technische details:
- Gisting : Bovengistend
- Alcohol : 4,0% - 5,0%
- Begin SG : 1041-1048
- Kleur : 10 EBC - 17 EBC
- Bitterheid : 20 EBU - 30 EBU
- Koolzuur : 0,42 gew% - 0,53 gew%
- pH : 4,1 - 4,5
Smaak/geur omschrijvingen:
- Kleur : Blond tot goud
- Helderheid : Helder tot tweeschijn
- Schuim : Romig, blijvend laagje
- Schuimstabiliteit : Stabiel blijvend
- Geur : Neutraal tot hoppig, soms moutig en gistig
- Smaak : Subtiel hoppig met weinig esters
- Basissmaak : Zoetig tot zoet, bitterig.
- Body : Dun tot medium
- Mondgevoel : Droog.
- Nasmaak : Bitterig en soms moutig of bloemachtig.
Commercielee voorbeelden:
Texels goud, Koelschip blondbier, Ermelo's molenbier, Rollinck, Grolsch legioen, Altenmunster Brauer bier, Zech Kellerbier, Küppers Kölsch, Amersfoorts Blond.
Recepten :
- Donderen in Keulen (Beerxml bestand)