Het ontwikkelen van je eigen recept lijkt voor veel brouwers nog een lastige opgave omdat ze simpelweg niet weten hoe een bier recept in elkaar hoort te zitten. Terwijl dit toch niet eens zo heel moeilijk is. We hebben de Biertypengids waarin voor alle recepten een voorbeeld staat en we hebben Brouwvisie waarin deze voorbeelden ook zijn opgenomen. Helaas is dat nog steeds niet doorgedrongen bij alle bierbrouwers waardoor er nog steeds bieren gebrouwen worden die "minder" zijn of grof gezegd gewoon weg slecht(!). Middels een paar simpele handelingen en bewust worden van een aantal zaken kan een slecht bier voorkomen worden. Echter moet je als brouwer wel gemotiveerd zijn om :

  • Je brouw installatie te kennen (Water verliezen & Brouwzaal rendement)
  • Kennis te vergaren over grondstoffen (Mout, hop & gist)
  • Bewust zijn van de risico's (Infectie, oxidatie, autolyse)
  • Kennis van het proces hebben (maïsschema, kook proces, snelle koeling, vergisting)

Als je als brouwer te weinig weet over bovenstaand zul je alleen bij toeval een goed bier brouwen of je brouwt een bier wat je in eerste instantie niet bedoelt had. Je zult te vaak een hele dag aan het brouwen zijn voor uiteindelijk een bier dat niet echt lekker is of wat je niet had bedoelt te brouwen. Aangezien dat dat geen wenselijke situatie is, schrijf ik een aantal artikelen waarmee vele brouwers hun voordeel kunnen doen (En naar mijn idee moeten doen !). Goed bier voor iedereen !! Het leven is te kort voor slecht bier !!

 

Veel leesplezier

 

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer