Sinds 1992 is het door de Nederlandse wet toegestaan om zelf thuis bier te brouwen voor eigen consumptie. Je mag je eigen bier niet verkopen. Dit komt omdat je geen accijns betaalt en omdat er geen toezicht is van de Keuringsdienst van Waren. Er is geen beperking aan het volume dat je thuis brouwt..

WetAccijns ThuisBierbrouwen

Om een recept volledig door de rekenen is er op internet veel software beschikbaar. Veelal zijn dit engels talige programma's of Excel rekenbladen. Echter zijn er ook enkele Nederlandse programma's. Deze programma's kunnen voor jou de kleur, bitterheid, alcohol gehalte, koolzuur gehalte en veel meer voor jou berekenen. Enkele voorbeelden van veel gebruikte programma's zijn:

 • Promash (Amerikaans programma, moet je voor betalen)
 • Brouwwhulp (Nederlands Excel rekenblad, gratis en erg goed!)
 • BrouwVisie (Nederlands programma, gratis en erg goed en uitgebreid)

Het laatst genoemde programma is door een enhousiaste thuisbrouwer gemaakt, wegens een gebrek aan functionaliteiten en gebruikers gemak binnen alle andere programma's. Het wordt geadviseerd dit programma te gebruiken zodat je leert werken met deze brouwsoftware. Het programma is gratis te downloaden op www.brouwvisie.nl. Tijdens het brouwen zal je het programma goed kunnen gebruiken. Je kunt er alvast je recepten in verwerken. Kleur bitterheid (en nog veel meer) worden automatisch berekend. Dit programma is het meest complete brouwsoftware dat te vinden is.

De meeste brouwers zijn doodsbang voor bacteriën. Bacteriën zetten suiker om in koolzuur gas en een zuur. Krijg je ze in je wort dan wordt het zuur. De meest voorkomende zijn de azijnzuur- en de melkzuurbacterie, zij produceren azijnzuur en melkzuur. Sommige brouwers kweken speciaal bacteriën, zij willen een zuur bier maken. Denk maar aan de Geuze, kriek of misschien heb je wel eens een Vlaams Bruine gedronken. Een bacterie in je bier en je kan het 'weggooien'. Zonde van al dat werk en al de liefde die je erin gestoken hebt. Het bier dat we willen brouwen is over het algemeen niet zuur. Dus : werk altijd schoon, spoel je gereedschap af, laat geen troep slingeren, ruim gemorst wort of bier direct op. Het zijn allemaal voedingsbodems voor de gevreesde bacteriën. Ze kunnen een volgend brouwsel infecteren als ze niet worden opgeruimd. De meeste Amateur-brouwers hebben wel eens een lichte of zelfs een erge infectie gehad. Commerciële brouwerijen zijn er aan failliet gegaan.Als je gewoon schoon werkt kan er bijna niets gebeuren, maar wordt je nalatig dan vraag je om ellende.

Hier wat tips en info over schoonmaakmiddelen:

 • Sulfiet, dit is een middel dat niet reinigt maar ontsmet. Dat wil zeggen dat bacteriën en wilde gisten ervan doodgaan, maar dat het geen vetresten verwijderd. Het werkt alleen samen met een zuur. Daarom heb je ook citroenzuur nodig. Het is geschikt voor het ontsmetten van gereedschap en flessen die niet meer vies zijn. Je gebruikt er 1 gram per liter koud water van en voegt daarbij dan 0,5 gram citroenzuur. Je kan een sulfiet oplossing best enkele weken afgedekt bewaren. De inwerktijd bedraagt minstens 2 uur. Bij het mengen van sulfiet en citroenzuur ontstaat een damp die op de luchtwegen slaat. Pas hiermee op!!
 • Chemipro caustic, dit is een chlooroplossing die ontsmet en tegelijkertijd ook schoonmaakt. Gebruik 1 gram per liter warm water (20 - 65°C). De inwerktijd is 15-20 minuten. Op koper maximaal 5 minuten. Goed naspoelen! (3x goed met water naspoelen) Een chemipro-oplossing kan je niet lang bewaren. Met water van 40°C verdwijnen de aangekoekte randen in je gistingsfles als sneeuw voor de zon!
 • Gebruik deze middelen alleen met rubber handschoenen (Met name bij de chemipro- oplossing), je krijgt er erg droge handen van.
 • Met citroenzuur maak je makkelijk koper schoon.
 • Wees niet te kwistig met deze schoonmaakmiddelen, je zal er het milieu niet direct mee aantasten maar overdrijf het niet. Probeer het te hergebruiken. Maak ervoor het bottelen je flessen mee schoon en gebruik het daarna om je gistingsfles mee te reinigen.
 • Steek het pijpje van je hevel als luchtafvoer in de hals van de fles als je een fles onderdompelt om hem snel vol te laten lopen..
 • Gebruik het pijpje van je hevel ook als luchttoevoer om je gistingsflessen snel leeg te laten lopen. Steek het in de fles tot op de bodem en houdt dan de fles op zijn kop.

Tijdens het brouwen is het "noodzakelijk" om alles zoveel mogelijk bij te houden om zo achteraf te kunnen nagaan wat je gedaan hebt. Natuurlijk om het nog eens te maken als het goed bier is geworden,maar ook om fouten te kunnen opsporen als het bier niet lekker is geworden. Schrijf dus alles op :

 • Het recept.
 • De werkwijze.
 • Meetwaarden tijdens het brouwen.
 • De vergistinggegevens.
 • Smaak bevindingen.
 • Allerlei andere dingen en gegevens zoals waarneming tijdens maischen, koken, vergisting eventueel aankopen, gebeurtenissen en herinneringen.

Het nauwkeurig registreren en bijhouden van deze gegevens is van groot belang. Na een aantal maanden weet je echt niet meer wat je precies gedaan hebt. Dat is wel belangrijk als je een lekker en goed bier hebt gebrouwen of juist een slecht bier. Ook handig als je later zelf recepten gaat samenstellen. Je kunt dan terug kijken en recepten vergelijken. Omdat je precies hebt opgeschreven wat je gedaan hebt en hoe het smaakte kan je zo veel te weten komen.

 • Gebruik een stevig notitieboek met harde kaft of een multomap en een leidsmap. Je zult merken dat het veel gebruikt wordt en vaak onder natte omstandigheden. Het moet tegen een stootje kunnen. Hieronder vindt je een voorbeeld van een lay-out voor een logboek formulier.
Logboek

Uiteraard kun je ook gewoon de uitdraai uit de door jou gebruikte software gebruiken, maar het principe blijft hetzelfde.

Aangezien het uiteindelijk gebrouwen bier ook in flesjes gedaan moet worden (bottelen) zul je dus een voorraad schone flesjes moeten hebben. Dus voordat je begint met brouwen zul je flesjes moeten gaan sparen. Je kunt voor de gewone (bruine) euroflesjes kiezen of voor de huidige groene flesjes van Grolsch. Deze flesjes worden afgesloten met een kroonkurk en hiervoor heb je een kroonkurk apparaat nodig.

Veel beginnende brouwers kiezen in het begin voor beugel flessen omdat die makkelijk te sluiten zijn. Let er hierbij wel op dat de rubbertjes nog soepel en niet verdroogd zijn. Nieuwe rubbertjes zijn overigens gewoon te koop. Als je besluit om in beugelflesjes te gaan bottelen probeer dan beugelflesjes van 33 cl te krijgen. De beugels van de Grolsch en de Leeuw bevatten 45cl en 50cl en passen niet in een gewoon bierglas. Omdat we bier met hergisting op de fles gaan brouwen zit er altijd een laagje gist in de fles, dat krijg je bij de 2e schenkbeurt onherroepelijk in je glas. Op zich is gist in je glas niet erg, het is zelfs gezond!, Maar brouwers proberen bijna altijd een helder bier te brouwen en de gist maakt het bier troebel. Daarnaast geeft de gist ook smaak. Soms is gist in je glas zelfs gewenst, lees de schenk instructies maar eens op het etiket van een Hoegaarden witbier.

Het beste koop je een krat dat je zelf leegdrinkt. Zodra een flesje leeg is spoel je het schoon met (warm of lauw) water en zet je het op z'n kop terug in het krat, zo heb je altijd schone flessen (wel even in de fles kijken of ie echt schoon is). Je kunt ook bij de supermarkt een leeg krat kopen bij de flessen afdeling van de supermarkt maar meestal zitten daar een dikke laag schimmel in. Ga die er maar eens uit halen.. Ook champagne flessen of 0,75 liter bierflessen (La Chouffe) zijn handig, je kan ze afsluiten met plastic paddestoel doppen of met grote kroonkurken. Met een goudkleurig halsversiering zij het dankbare geschenken. Als je met wedstrijden mee wilt gaan doen kun je alvast rekening houden met het wedstrijdreglement. Voor wedstrijden geld dat je alleen 30 cl euroflesjes met goud of zilverkleurig dop mag inzenden en de fles moet er dan ook nog netjes uitzien (niet te veel beschadigd). Voor buitenlandse inzendingen zijn andere flesjes toegestaan. Je bent gewaarschuwd!