Qua gist wil ik dit vergisten met 1 zakje winsor en 1 zakje nothingham. Omdat 1 zakje voor 25 liter niet voldoende is, en ik ff geen zin heb in een giststarter. Van beide gisten 11 gram toegevoegd
Maischschema
Stap nr.
Temperatuur
Rusttijd
Maischdikte
1
52 C
10 Min.
3,0 l/kg
2
63 C
30 Min.
3,0 l/kg
3
72 C
30 Min.
3,0 l/kg
4
78 C
5 Min.
3,0 l/kg
Opmerkingen
-
Opmerkingen
Bij dit brouwsel de mout vochtig geschroot. Bevochtigd met een plantenspuit en daarna goed gemengt. Het schrootsel was erg grof, en zelfs bij het maischen leek het of er hele korrels in de maisch aanwezig waren. Het filteren heeft 1 uur geduurd. Om 17.28 klaar met brouwen. Dinsdag avond 23-07-2007 was de hoofdvergisting vrijwel voorbij. Geen heftige koolzuur vorming meer. De woensdag daarna overgeheveld, waarna de vergisting weer langzaam verder ging. Maandag avond 05-11-2007 Al het bier overgeheveld naar een houten vat, alles ging er in (20 liter ??). Dit vat wordt op kamer temperatuur 1 maand bewaard. Daarna bottelen. Gebotteld met 7 g/l suiker. totaal 65 flesjes van 0,3 cl = 19,5 liter.