BrouwVisie recept

 Recept : Wooden Ale

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Wooden Ale
 Kenmerk  BV0002
 Biertype  Pale Ale (American)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1055(5,9 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  69,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  39,43 liter
 Maischdikte  3,02 l/kg
 Maischwater  20,15 liter
 Spoelwater  19,27 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  25 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  51 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  55,42%  3,698 kg  3 EBC
 Tarwemout  33,22%  2,217 kg  3 EBC
 Ambermout 50 EBC  11,33%  0,756 kg  49 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saaz Tuinhop  0,50%  320 gr  90 Min.  16 EBU
 Chinook  11,60%  20 gr  90 Min.  24 EBU
 Crystal  3,50%  28 gr  20 Min.  6 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  Windsor
 Gist toegevoegd als  Inhoud verpakking

 Opmerkingen  Qua gist wil ik dit vergisten met 1 zakje winsor en 1 zakje nothingham. Omdat 1 zakje voor 25 liter niet voldoende is, en ik ff geen zin heb in een giststarter. Van beide gisten 11 gram toegevoegd

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  10 Min.  3,0 l/kg
 2  63 C  30 Min.  3,0 l/kg
 3  72 C  30 Min.  3,0 l/kg
 4  78 C  5 Min.  3,0 l/kg

 Opmerkingen  -

Opmerkingen

 Bij dit brouwsel de mout vochtig geschroot. Bevochtigd met een plantenspuit en daarna goed gemengt. Het schrootsel was erg grof, en zelfs bij het maischen leek het of er hele korrels in de maisch aanwezig waren. Het filteren heeft 1 uur geduurd. Om 17.28 klaar met brouwen. Dinsdag avond 23-07-2007 was de hoofdvergisting vrijwel voorbij. Geen heftige koolzuur vorming meer. De woensdag daarna overgeheveld, waarna de vergisting weer langzaam verder ging. Maandag avond 05-11-2007 Al het bier overgeheveld naar een houten vat, alles ging er in (20 liter ??). Dit vat wordt op kamer temperatuur 1 maand bewaard. Daarna bottelen. Gebotteld met 7 g/l suiker. totaal 65 flesjes van 0,3 cl = 19,5 liter.