Recept : Vlaams Bruine
Basis gegevens
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Vlaams Bruine |
Kenmerk |
BV0004 |
Biertype |
Vlaams Bruin (Sterk) |
Aantal liters |
25 |
Gewenst beginSG |
1077(8,3 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement |
70,0 % |
Algemeen
Omschrijving |
Waarde |
Totaal water |
40,43 liter |
Maischdikte |
2,50 l/kg |
Maischwater |
26,26 liter |
Spoelwater |
14,16 liter |
Kooktijd |
90 Min. |
Berekende kleur |
43 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid |
25 EBU (Glenn Tinseth) |
Mout
Moutnaam |
% Stort |
Massa |
Kleur |
Pilsmout 3 EBC |
69,00% |
6,356 kg |
3 EBC |
Karamelmout 150 EBC |
10,00% |
0,921 kg |
150 EBC |
Chocolademout |
1,00% |
0,092 kg |
800 EBC |
Zwartemout |
0,50% |
0,046 kg |
1400 EBC |
Tarwemout |
14,50% |
1,336 kg |
3 EBC |
Ambermout 50 EBC |
5,00% |
0,461 kg |
49 EBC |
Hop
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Kooktijd |
Bitterheidsaandeel |
Golding (USA) |
4,50% |
52 gr |
90 Min. |
20 EBU |
Saaz (CZ) |
3,40% |
33 gr |
15 Min. |
4 EBU |
Gist
Omschrijving |
Waarde |
Gistsoort |
Safbrew T-58 |
Gist toegevoegd als |
Inhoud verpakking |
Maischschema
Stap nr. |
Temperatuur |
Rusttijd |
Maischdikte |
1 |
52 C |
10 Min. |
2,5 l/kg |
2 |
63 C |
40 Min. |
2,5 l/kg |
3 |
72 C |
55 Min. |
2,5 l/kg |
4 |
78 C |
10 Min. |
2,5 l/kg |
Opmerkingen
* Een deel van de tarwemout is vervangen door Tarwevlokken (240 gr) * pH correctie met 8x een pipetje melkzuur * Sg van de laatste afloop van het hoofdbrouwsel was 1019 Proef brouwesel heeft 10,94 liter voor koken met een sg van 1017 Deze word gekookt met 15 Gram perle hop 8% alfa, IBU=50 Eind SG proefbrouwsel : 1019 en ongeveer 5-6 liter. Deze word vergist met de Safale S-04 Het hoofd brouwsel vormd tijdens de hoofdvergisting 8 liter aan schuim (30% van het biervolume) 09-01-2008 : Profbrouwsel gebotteld met 7 gr/liter suiker. Eind SG was 1004 19 flesjes van 0,3 cl afgevuld |
|