BrouwVisie recept

 Recept : Vlaams Bruine

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Vlaams Bruine
 Kenmerk  BV0004
 Biertype  Vlaams Bruin (Sterk)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1077(8,3 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  70,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  40,43 liter
 Maischdikte  2,50 l/kg
 Maischwater  26,26 liter
 Spoelwater  14,16 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  43 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  69,00%  6,356 kg  3 EBC
 Karamelmout 150 EBC  10,00%  0,921 kg  150 EBC
 Chocolademout  1,00%  0,092 kg  800 EBC
 Zwartemout  0,50%  0,046 kg  1400 EBC
 Tarwemout  14,50%  1,336 kg  3 EBC
 Ambermout 50 EBC  5,00%  0,461 kg  49 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Golding (USA)  4,50%  52 gr  90 Min.  20 EBU
 Saaz (CZ)  3,40%  33 gr  15 Min.  4 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  Safbrew T-58
 Gist toegevoegd als  Inhoud verpakking

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  10 Min.  2,5 l/kg
 2  63 C  40 Min.  2,5 l/kg
 3  72 C  55 Min.  2,5 l/kg
 4  78 C  10 Min.  2,5 l/kg

 Opmerkingen  -

Opmerkingen

 * Een deel van de tarwemout is vervangen door Tarwevlokken (240 gr) * pH correctie met 8x een pipetje melkzuur * Sg van de laatste afloop van het hoofdbrouwsel was 1019 Proef brouwesel heeft 10,94 liter voor koken met een sg van 1017 Deze word gekookt met 15 Gram perle hop 8% alfa, IBU=50 Eind SG proefbrouwsel : 1019 en ongeveer 5-6 liter. Deze word vergist met de Safale S-04 Het hoofd brouwsel vormd tijdens de hoofdvergisting 8 liter aan schuim (30% van het biervolume) 09-01-2008 : Profbrouwsel gebotteld met 7 gr/liter suiker. Eind SG was 1004 19 flesjes van 0,3 cl afgevuld