BrouwVisie recept

BrouwVisie recept

 Recept : Pilsener

Basis gegevens

 Omschrijving Waarde
 Naam recept Pilsener
 Kenmerk BV0005
 Biertype Pilsener
 Aantal liters 25
 Gewenst beginSG 1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement 70,0 %

Algemeen

 Omschrijving Waarde
 Totaal water 37,26 liter
 Maischdikte 3,47 l/kg
 Maischwater 19,05 liter
 Spoelwater 18,20 liter
 Kooktijd 93 Min.
 Berekende kleur 8 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid 29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam % Stort Massa Kleur
 Pilsmout 3 EBC 100,00% 5,802 kg 3 EBC

Hop

 Hopnaam % Alfazuur Massa Kooktijd Bitterheidsaandeel
 Saaz (CZ) 3,40% 70 gr 90 Min. 24 EBU
 Saaz (CZ) 3,40% 30 gr 10 Min. 4 EBU

 Opmerkingen -

Gist

 Omschrijving Waarde
 Gistsoort 2001 Urquell Lager
 Gist toegevoegd als Giststarter
 Volume starter 1000 ml
 Beluchtingstijd 36 uur
 Temperatuur giststarter 20 C
 Gistvoeding 
 Hoeveelheid 

 Opmerkingen Datum gist : 15-09-07 04-01-2008 : Propagator gesmacked 07-01-2008: 23:00 uur de gist in 1 liter wort gedaan met continu beluchten. 08-01-2008 Om 19:30 de starter aangevuld met 2 liter wort en enkele druppels olijf olie 09-01-2008 : 2 liter wort toegevoegd. Om 0:00 uur de beluchting gestopt

Maischschema

 Stap nr. Temperatuur Rusttijd Maischdikte
 1 60 C 45 Min. 3,5 l/kg
 2 70 C 30 Min. 3,5 l/kg
 3 78 C 5 Min. 3,5 l/kg

 Opmerkingen Aan de maisch 5 pipetjes met melkzuur toegevoegd

Opmerkingen

 Eind SG na koken en koelen was 1061. dit gecorrigeerd met 7 liter kraanwater. Daarna gemeten : 12 Brix (SG 1046); Na het filteren en koelen bleef er nog 1 liter vocht achter in de pan totale opbrengst zo'n 28 liter ! Bij het overhevelen was de smaak van het bier ligt bitterig, vol. De geur was vrij clean en licht hoppig. hmmm