BrouwVisie recept

 Recept : Donkere Lambiek

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Donkere Lambiek
 Kenmerk  BV0007
 Biertype  Lambi(e)k (oude(B))
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1060(6,5 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  39,51 liter
 Maischdikte  3,10 l/kg
 Maischwater  24,53 liter
 Spoelwater  14,98 liter
 Kooktijd  120 Min.
 Berekende kleur  131 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  50,00%  3,248 kg  3 EBC
 Tarwemout  40,00%  2,599 kg  3 EBC
 Karamelmout 150 EBC  5,00%  0,325 kg  150 EBC
 Chocolademout  3,00%  0,195 kg  800 EBC
 Zwartemout  2,00%  0,130 kg  1400 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Oude Hop  3,00%  135 gr  90 Min.  37 EBU

 Opmerkingen  Alfazuur% is niet relevant De hopgift bestaant uit 3 verschillende soorten tuinhop, waaromder in ieder geval oude admiral

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  Gist uit de omgevingslucht
 Gist toegevoegd als  Inhoud verpakking

 Opmerkingen  Na koken gaat de wort 12-17 uur in de buitenlucht staan om te koelen en de gist te vangen

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  10 Min.  3,1 l/kg
 2  63 C  45 Min.  3,1 l/kg
 3  72 C  30 Min.  3,1 l/kg
 4  78 C  5 Min.  3,1 l/kg

 Opmerkingen  Het aanzuren duurde 3-5 minuten, Daarna Brixmeting gedaan

Opmerkingen

 Gespoelt tot zo'n 35 liter (SG was 1030). De oude hop toegevoegd voorkoken, zodat deze alvast kon "weken". Gekook tot 15 Brix (SG 1060). totale kooktijd 3 uur De wort buiten gezet : 28-01-2008 om 20:22 uur De wort binnengehaald : 29-01-2008 om 19:30 uur ( 23 uur buiten gestaan) 30-03-2008 : Het houten vat aangevult met het restand uit de fles. Het Vat is met zo'n 4,5 liter lambiek aangevuld. 03-05-2008 : Het laatste beetje restand in in het vat gegoten. Het vat zit weer tot de nok toe vol. Bij bottelen : 6,8 Brix