BrouwVisie recept

 Recept : American Saison

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  American Saison
 Kenmerk  BV0009
 Biertype  Saison
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1055(5,9 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,36 liter
 Maischdikte  3,40 l/kg
 Maischwater  20,16 liter
 Spoelwater  17,20 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  23 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  35 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  80,00%  4,746 kg  3 EBC
 Tarwemout  7,00%  0,415 kg  3 EBC
 Pale alemout  10,00%  0,593 kg  6 EBC
 Munchenermout 15 EBC  3,00%  0,178 kg  16 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Northern Brewer (USA)  6,00%  40 gr  90 Min.  23 EBU
 Golding (USA)  4,50%  15 gr  30 Min.  5 EBU
 Cascade  5,00%  40 gr  10 Min.  6 EBU
 Cascade  5,00%  26 gr  0 Min.  0 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3724 Belgian Saison
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  2000 ml
 Beluchtingstijd  36 uur
 Temperatuur giststarter  20 C
 Gistvoeding  Nutrivit
 Hoeveelheid  10

 Opmerkingen  28-04-2008 : Zakje gist gesmacked. 30-04-2008 : Gist aan 500 ml wort toegevoegd. 04-05-2008 : 500 ml wort afgegoten, daarna aangevuld met 500ml verse wort.

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  50 C  5 Min.  3,4 l/kg
 2  67 C  60 Min.  3,4 l/kg
 3  72 C  15 Min.  3,4 l/kg

 Opmerkingen  Ph van het maischwater was 7 spoelwater aangezuurt met 10 ml melkzuur.

Opmerkingen

 Ter correctie van de dichtheid wordt er na de hoofdvergisting 500 gram suiker toegevoegd. 14-05-2008 : 500 gram suiker+ 300 ml water aan het jongbier toegevoegd 14-06-2008 : 26 gram dryhop (Cascade 5%) aan het jongbier toegevoegd