BrouwVisie recept

 Recept : Twensche Alt

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Twensche Alt
 Kenmerk  BV0010
 Biertype  Alt
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  36,48 liter
 Maischdikte  3,83 l/kg
 Maischwater  20,41 liter
 Spoelwater  16,07 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  36 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  37 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Munchenermout 15 EBC  97,00%  7,111 kg  16 EBC
 Chocolademout  3,00%  0,220 kg  900 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Northern Brewer (D)  6,00%  50 gr  90 Min.  29 EBU
 Hallertau Spalt Select  4,50%  13 gr  45 Min.  5 EBU
 Hallertau Hersbr cker  2,30%  23 gr  15 Min.  2 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1007 German Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  1000 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  07-06 : Gist in 500 ml wort onder continue beluchting. 09-06 : Aangevuld met 1000 ml 11-06 : De beluchting gestopt en de wort in de koelkast gezet 15-06-2008 : giststarter afgegoten tot 0,6 liter en aangevuilt met 0,5 liter verse wort

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  50 C  30 Min.  3,8 l/kg
 2  64 C  30 Min.  3,8 l/kg
 3  69 C  15 Min.  3,8 l/kg
 4  78 C  5 Min.  3,8 l/kg

 Opmerkingen  Tijdes de 2e stap heeft het vuur zachtjes aangestaan waardoor de temperatuur licht is gestegen tot zo'n 68 C aan het einde v/d stap. Einde maischen tot 82 C gestookt (oeps)

Opmerkingen

 Spoelwater aangezuurd met 8 ml fosforzuur tot pH 5,2 Na koken en koelen is er nas de hoofdvergisting 4 liter apart vergist omdat dit niet meer in de fles paste. Deze is 03-06-2008 gebotteld bij een SG van 1010 met 6 g/l suiker. Totaal 12 flesjes (3,6 liter)