BrouwVisie recept

 Recept : Schwarz

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Schwarz
 Kenmerk  BV0014
 Biertype  Schwarz
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,47 liter
 Maischdikte  3,83 l/kg
 Maischwater  21,95 liter
 Spoelwater  15,52 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  96 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  77,00%  4,052 kg  3 EBC
 Munchenermout 15 EBC  18,00%  0,947 kg  16 EBC
 Chocolademout  3,00%  0,158 kg  900 EBC
 Zwartemout (ontbitterd)  2,00%  0,105 kg  1200 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Hallertauer Perle  6,30%  40 gr  90 Min.  28 EBU
 Hallertau Hersbr cker  2,30%  10 gr  15 Min.  1 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  2035 American Lager
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  800 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C
 Gistvoeding  Nutrivit
 Hoeveelheid  5 gram (Verdeeld)

 Opmerkingen  16-10-2008 : Gist 's ochtends gesmacked. 20-10-2008 : Gist stondbol 21-10-2008 : Gist met 500 ml wort in Erlenmeyer gedaan 22-10-2008 : Aangevuld met 1 liter wort 24-10-2008 : Afgegoten en nogmaals aangevuld met 1 liter 29-10-2008 : Brouwdag, afgegoten en bijgevuld met 500 ml totaal volume 800 ml

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  15 Min.  3,8 l/kg
 2  63 C  30 Min.  3,8 l/kg
 3  72 C  45 Min.  3,8 l/kg
 4  78 C  5 Min.  3,8 l/kg

 Opmerkingen  -

Opmerkingen

 De mout klam geschroten door per kilo mout 30 ml water toe t e voegen en daarna goed door te mengen Het schrootsel zag er goed uit. Voor koken aangezuurt tot pH 4,5 met 16 ml fosforzuur. De giststarter rook erg lekker..