BrouwVisie recept

 Recept : Scottisch Ale

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Scottisch Ale
 Kenmerk  BV0016
 Biertype  Scotch Ale (strong)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1070(7,7 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  39,75 liter
 Maischdikte  2,77 l/kg
 Maischwater  22,23 liter
 Spoelwater  17,51 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  40 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Palemout 7 EBC  67,58%  4,938 kg  8 EBC
 Ambermout 50 EBC  10,00%  0,731 kg  49 EBC
 Karamelmout 150 EBC  6,00%  0,438 kg  150 EBC
 Tarwemout  9,99%  0,730 kg  3 EBC
 Chocolademout  1,00%  0,073 kg  900 EBC
 Special B  2,00%  0,146 kg  391 EBC
 Palemout (Maris Otter)  3,01%  0,220 kg  4 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 East Kent Golding  5,50%  55 gr  90 Min.  27 EBU
 Bramling Cross  5,50%  10 gr  60 Min.  5 EBU
 Brewers Gold (D)  4,50%  10 gr  70 Min.  4 EBU
 Tettnanger (D)  3,50%  21 gr  15 Min.  3 EBU

 Opmerkingen  -

Kruiden

 Naam kruid  Toevoegen  Massa  Kooktijd
 Sinasschillen    10,00 gr  30 Min.
 Zoethout    2,00 gr  30 Min.
 Jenevebes    3,00 gr  30 Min.
 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1728 Scottish Ale
 Gist toegevoegd als  Gist slurry
 Gistvoeding  Siris yeastvit
 Hoeveelheid  5 gram

 Opmerkingen  07-01-2009 : Gist gesmackt 08-01-2009 : Gist in 500 ml wort van 1040 gedaan 09-01-2009 : 1 liter wort van 1040 toegevoegd welke is aangezuurt tot pH 4,5 met fosforzuur en yeasvit bevat (1,5 theelepel). 14-01-2009 : Wort afgegoten en met 1,5 liter verse wort aangevuld. Roerder weer aangezet. 15-01-2009 : Roerder stil gezet (19:45 uur)

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62 C  10 Min.  2,8 l/kg
 2  67 C  45 Min.  2,8 l/kg
 3  72 C  15 Min.  2,8 l/kg
 4  78 C  5 Min.  2,8 l/kg

 Opmerkingen  -

Opmerkingen

 van de palemout=220 gram MO Bij maischen daalt de pH ietsje... ph voor koken = 5,8 Na koken aangezuurt tot ph 5,2 -> 8 ml fosforzuur Scottisch Ale light : Begin SG 1015, 15 liter gist : US-05 een zakje ! Tijdens overhevelen : 9 Brix De ligt versie : 1002, 2 brix Bij bottelen Hoofdbrouwsel : 9 brix Lightversie : 1004, 2 brix