Recept : Scottisch Ale
Basis gegevens
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
Scottisch Ale |
Kenmerk |
BV0016 |
Biertype |
Scotch Ale (strong) |
Aantal liters |
25 |
Gewenst beginSG |
1070(7,7 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement |
80,0 % |
Algemeen
Omschrijving |
Waarde |
Totaal water |
39,75 liter |
Maischdikte |
2,77 l/kg |
Maischwater |
22,23 liter |
Spoelwater |
17,51 liter |
Kooktijd |
90 Min. |
Berekende kleur |
40 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid |
41 EBU (Glenn Tinseth) |
Mout
Moutnaam |
% Stort |
Massa |
Kleur |
Palemout 7 EBC |
67,58% |
4,938 kg |
8 EBC |
Ambermout 50 EBC |
10,00% |
0,731 kg |
49 EBC |
Karamelmout 150 EBC |
6,00% |
0,438 kg |
150 EBC |
Tarwemout |
9,99% |
0,730 kg |
3 EBC |
Chocolademout |
1,00% |
0,073 kg |
900 EBC |
Special B |
2,00% |
0,146 kg |
391 EBC |
Palemout (Maris Otter) |
3,01% |
0,220 kg |
4 EBC |
Hop
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Kooktijd |
Bitterheidsaandeel |
East Kent Golding |
5,50% |
55 gr |
90 Min. |
27 EBU |
Bramling Cross |
5,50% |
10 gr |
60 Min. |
5 EBU |
Brewers Gold (D) |
4,50% |
10 gr |
70 Min. |
4 EBU |
Tettnanger (D) |
3,50% |
21 gr |
15 Min. |
3 EBU |
Kruiden
Naam kruid |
Toevoegen |
Massa |
Kooktijd |
Sinasschillen |
|
10,00 gr |
30 Min. |
Zoethout |
|
2,00 gr |
30 Min. |
Jenevebes |
|
3,00 gr |
30 Min. |
Gist
Omschrijving |
Waarde |
Gistsoort |
1728 Scottish Ale |
Gist toegevoegd als |
Gist slurry |
Gistvoeding |
Siris yeastvit |
Hoeveelheid |
5 gram |
Opmerkingen |
07-01-2009 : Gist gesmackt 08-01-2009 : Gist in 500 ml wort van 1040 gedaan 09-01-2009 : 1 liter wort van 1040 toegevoegd welke is aangezuurt tot pH 4,5 met fosforzuur en yeasvit bevat (1,5 theelepel). 14-01-2009 : Wort afgegoten en met 1,5 liter verse wort aangevuld. Roerder weer aangezet. 15-01-2009 : Roerder stil gezet (19:45 uur) |
Maischschema
Stap nr. |
Temperatuur |
Rusttijd |
Maischdikte |
1 |
62 C |
10 Min. |
2,8 l/kg |
2 |
67 C |
45 Min. |
2,8 l/kg |
3 |
72 C |
15 Min. |
2,8 l/kg |
4 |
78 C |
5 Min. |
2,8 l/kg |
Opmerkingen
van de palemout=220 gram MO Bij maischen daalt de pH ietsje... ph voor koken = 5,8 Na koken aangezuurt tot ph 5,2 -> 8 ml fosforzuur Scottisch Ale light : Begin SG 1015, 15 liter gist : US-05 een zakje ! Tijdens overhevelen : 9 Brix De ligt versie : 1002, 2 brix Bij bottelen Hoofdbrouwsel : 9 brix Lightversie : 1004, 2 brix |
|