BrouwVisie recept

 Recept : Lambiek 2009

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Lambiek 2009
 Kenmerk  BV0017
 Biertype  Lambi(e)k (oude(B))
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1060(6,5 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  40,07 liter
 Maischdikte  3,23 l/kg
 Maischwater  21,18 liter
 Spoelwater  18,88 liter
 Kooktijd  110 Min.
 Berekende kleur  23 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  56,00%  3,491 kg  3 EBC
 Tarwemout  40,00%  2,494 kg  3 EBC
 Munchenermout 15 EBC  4,00%  0,249 kg  16 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saaz Tuinhop  2,00%  69 gr  90 Min.  13 EBU
 Saaz Tuinhop  4,00%  52 gr  90 Min.  20 EBU

 Opmerkingen  1e hop is saaz uit eigen tuin 2008 2e hop is tuinhop van pieter (Amsterdam) uit 2005

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  Gist uit de omgevingslucht
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  0 ml
 Beluchtingstijd  0 uur
 Temperatuur giststarter  0 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  15 Min.  3,2 l/kg
 2  63 C  40 Min.  3,2 l/kg
 3  72 C  45 Min.  3,2 l/kg
 4  78 C  5 Min.  3,2 l/kg

 Opmerkingen  1e maisstap heeft iets langer geduurt i.v.m. aanzuren 25 liter voor maischen

Opmerkingen

 PH v r koken 6.14 Na 24 uur het wort binnnegehaalt en in het houten vat gedaan 16-02-2009 : 10,5 brix, pH = 5,67