BrouwVisie recept

 Recept : Twents Rood

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Twents Rood
 Kenmerk  BV0019
 Biertype  Irish Red Ale
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  79,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  38,94 liter
 Maischdikte  3,80 l/kg
 Maischwater  18,58 liter
 Spoelwater  20,36 liter
 Kooktijd  113 Min.
 Berekende kleur  31 EBC (Brouwvisie)
 Berekende bitterheid  27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Palemout (Maris Otter)  79,70%  4,200 kg  4 EBC
 Carared (D)  15,18%  0,800 kg  40 EBC
 Karamelmout 150 EBC  5,12%  0,270 kg  150 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 East Kent Golding  4,50%  34 gr  90 Min.  16 EBU
 East Kent Golding  4,50%  10 gr  45 Min.  4 EBU
 Bramling Cross  5,50%  20 gr  15 Min.  5 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1084 Irish Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  600 ml
 Beluchtingstijd  72 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  01-04-09 : Gist gesmacked 03-04-09 : Gist bij 500 ml wort gedaan 09-04-09 : Gist afgegoten en aangevuld met 1 liter wort 12-04-09 : Gist afgegoten en aangevuld met 500 ml

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  60 C  45 Min.  3,8 l/kg
 2  72 C  30 Min.  3,8 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,8 l/kg

 Opmerkingen  pH einde maischen 5,65

Opmerkingen

 SG uitloop einde filteren : 1007, 1,8 brix pH voor koken : 5,86 Bij overhevelen was SG = 1013, 6 Brix. De kleur had tot nu toe wat hoger gemogen en de bitterheid is nog moelijk te beoordelen. De Bramling Crosss is wel dudelijk te proeven.