BrouwVisie recept

 Recept : Hoppig Tarwebier

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Hoppig Tarwebier
 Kenmerk  BV0024
 Biertype  Weizen (D)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1077(8,3 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  40,26 liter
 Maischdikte  2,50 l/kg
 Maischwater  19,21 liter
 Spoelwater  21,04 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  27 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  44 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  50,00%  4,000 kg  3 EBC
 Tarwemout  30,00%  2,400 kg  3 EBC
 Ambermout 50 EBC  10,00%  0,800 kg  49 EBC
 Munchenermout 15 EBC  10,00%  0,800 kg  16 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Columbus  10,00%  26 gr  90 Min.  21 EBU
 Chinook  10,00%  22 gr  45 Min.  15 EBU
 Cascade  4,00%  25 gr  15 Min.  4 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3068 Weihenstephan Weizen
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  800 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  10 Min.  2,5 l/kg
 2  63 C  30 Min.  2,5 l/kg
 3  72 C  30 Min.  2,5 l/kg
 4  78 C  5 Min.  2,5 l/kg

 Opmerkingen  pH bij 63 C --> 5,75 - 5,80 pH bij 72 C --> 5,70 - 5,80

Opmerkingen

 pH voor koken = 5,82 Eindbrix : 10,0