BrouwVisie recept

 Recept : Twentsche Rakker

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Twentsche Rakker
 Kenmerk  BV0025
 Biertype  Pale ale (Belgisch)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1052(5,5 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  73,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,97 liter
 Maischdikte  3,58 l/kg
 Maischwater  19,93 liter
 Spoelwater  18,03 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  29 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  84,01%  4,673 kg  3 EBC
 Karamelmout 150 EBC  7,51%  0,418 kg  150 EBC
 Melanoidinmout  8,48%  0,472 kg  60 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saaz Tuinhop  2,00%  25 gr  90 Min.  5 EBU
 Saaz Tuinhop  2,00%  25 gr  15 Min.  2 EBU
 Northern Brewer (D)  5,00%  33 gr  90 Min.  16 EBU

 Opmerkingen  -

Kruiden

 Naam kruid  Toevoegen  Massa  Kooktijd
 Sinasschillen    30,00 gr  90 Min.
 Koriander    10,00 gr  15 Min.
 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  WG001 Twentsche Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  500 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C
 Gistvoeding  siris Yeastfit
 Hoeveelheid  5 gram

 Opmerkingen  05-10-2009 : Twentsche gist in 500 ml wort gedaan. 06-10-2009 : Starter aangevuld met 500 ml wort 08-10-2009 : Starter afgegoten en weer aangevuld met 1000 ml wort 11-10-2009 : Starter afgegoten en aangevuld met 500 ml wort

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  60 C  45 Min.  3,6 l/kg
 2  72 C  30 Min.  3,6 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,6 l/kg

 Opmerkingen  Spoelwater aangezuurt tot pH 5,10

Opmerkingen

 -