BrouwVisie recept

 Recept : Rook porter

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Rook porter
 Kenmerk  BV0028 / 14044
 Biertype  Porter (Robust)
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1083(8,9 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  41,34 liter
 Maischdikte  3,00 l/kg
 Maischwater  26,81 liter
 Spoelwater  14,53 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  56 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  36 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  40,28%  3,600 kg  3 EBC
 Palemout (Maris Otter)  49,09%  4,387 kg  4 EBC
 Karamelmout 150 EBC  5,82%  0,520 kg  150 EBC
 Chocolademout (ontbitterd)  2,91%  0,260 kg  800 EBC
 Zwartemout (ontbitterd)  1,90%  0,170 kg  1200 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Hallertauer Perle  6,30%  44 gr  90 Min.  19 EBU
 Hallertauer Perle  6,90%  20 gr  90 Min.  10 EBU
 Brewers Gold (D)  4,50%  12 gr  45 Min.  3 EBU
 Brewers Gold (D)  4,50%  15 gr  15 Min.  2 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1968 London ESB Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  500 ml
 Beluchtingstijd  20 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62 C  25 Min.  3,0 l/kg
 2  72 C  30 Min.  3,0 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,0 l/kg

 Opmerkingen  Het maischen ging wat zwaar.moeizaam. De temperatuur stappen zijn dan ook niet 100% zeker, maar een benadering.

Opmerkingen

 De gebruikte Maris otter mout is gerookt (tot 2x toe). I.v.m slecht rendement meer gespoelt (tot 49 liter) en dit ingekookt tot het juist SG. I.v.m. slechte vergisting 13-01-2010 1 zakje US-05 toegevoegd