BrouwVisie recept

 Recept : ESB, Forumproject

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  ESB, Forumproject
 Kenmerk  BV0031
 Biertype  Bitter (Ordinary & Best)
 Aantal liters  22
 Gewenst beginSG  1056(6,1 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  34,64 liter
 Maischdikte  3,40 l/kg
 Maischwater  18,00 liter
 Spoelwater  16,64 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  27 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pale alemout  94,90%  5,029 kg  6 EBC
 Karamelmout 150 EBC  5,10%  0,270 kg  150 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Target  10,20%  27 gr  90 Min.  29 EBU
 Hallertauer Perle  6,90%  14 gr  3 Min.  1 EBU
 Northdown  8,70%  14 gr  3 Min.  1 EBU
 East Kent Golding  4,50%  3 gr  3 Min.  0 EBU
 East Kent Golding  4,50%  25 gr  0 Min.  0 EBU

 Opmerkingen  Laatste 3 minuten : * Challenger : 0,66 g/l * Northdown 0,66 g/l * EK Goldings 0,13 g/l Koudhop : * EK Goldings 1 g/l * i.p.v. Challenger gebruik ik Hallertau perle

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1968 London ESB Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  700 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  65 C  90 Min.  3,4 l/kg
 2  73 C  20 Min.  3,4 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,4 l/kg

 Opmerkingen  Maischen is begonnen op 67 C om 10:58. Om 11.40 was de temp. gedaald tot 63,5 C --> Bijverwarmen. Einde 1e maisstap niet zetmeel negatief

Opmerkingen

 Tijd Brix 10:58 4 11.07 11 11:14 13,4 11:23 14,7 11:32 16 11:38 16,8 11:55 17 12:02 17,2 12:10 17,8 12:18 18,2 12:24 18,0 ?? 12:45 18,5 73 C 12:48 18,7 Resterende wort na filteren : 4,5 - 5 brix 14-04-2010 : 25 gram East kent goldings koudhop toegevoegd