Recept : ESB, Forumproject
Basis gegevens
Omschrijving |
Waarde |
Naam recept |
ESB, Forumproject |
Kenmerk |
BV0031 |
Biertype |
Bitter (Ordinary & Best) |
Aantal liters |
22 |
Gewenst beginSG |
1056(6,1 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement |
80,0 % |
Algemeen
Omschrijving |
Waarde |
Totaal water |
34,64 liter |
Maischdikte |
3,40 l/kg |
Maischwater |
18,00 liter |
Spoelwater |
16,64 liter |
Kooktijd |
90 Min. |
Berekende kleur |
27 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid |
33 EBU (Glenn Tinseth) |
Mout
Moutnaam |
% Stort |
Massa |
Kleur |
Pale alemout |
94,90% |
5,029 kg |
6 EBC |
Karamelmout 150 EBC |
5,10% |
0,270 kg |
150 EBC |
Hop
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa |
Kooktijd |
Bitterheidsaandeel |
Target |
10,20% |
27 gr |
90 Min. |
29 EBU |
Hallertauer Perle |
6,90% |
14 gr |
3 Min. |
1 EBU |
Northdown |
8,70% |
14 gr |
3 Min. |
1 EBU |
East Kent Golding |
4,50% |
3 gr |
3 Min. |
0 EBU |
East Kent Golding |
4,50% |
25 gr |
0 Min. |
0 EBU |
Opmerkingen |
Laatste 3 minuten : * Challenger : 0,66 g/l * Northdown 0,66 g/l * EK Goldings 0,13 g/l Koudhop : * EK Goldings 1 g/l * i.p.v. Challenger gebruik ik Hallertau perle |
Gist
Omschrijving |
Waarde |
Gistsoort |
1968 London ESB Ale |
Gist toegevoegd als |
Giststarter |
Volume starter |
700 ml |
Beluchtingstijd |
48 uur |
Temperatuur giststarter |
20 C |
Maischschema
Stap nr. |
Temperatuur |
Rusttijd |
Maischdikte |
1 |
65 C |
90 Min. |
3,4 l/kg |
2 |
73 C |
20 Min. |
3,4 l/kg |
3 |
78 C |
5 Min. |
3,4 l/kg |
Opmerkingen |
Maischen is begonnen op 67 C om 10:58. Om 11.40 was de temp. gedaald tot 63,5 C --> Bijverwarmen. Einde 1e maisstap niet zetmeel negatief |
Opmerkingen
Tijd Brix 10:58 4 11.07 11 11:14 13,4 11:23 14,7 11:32 16 11:38 16,8 11:55 17 12:02 17,2 12:10 17,8 12:18 18,2 12:24 18,0 ?? 12:45 18,5 73 C 12:48 18,7 Resterende wort na filteren : 4,5 - 5 brix 14-04-2010 : 25 gram East kent goldings koudhop toegevoegd |
|