BrouwVisie recept

 Recept : Amerikaanse Pils

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Amerikaanse Pils
 Kenmerk  BV0035
 Biertype  Pilsener
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,26 liter
 Maischdikte  3,50 l/kg
 Maischwater  18,21 liter
 Spoelwater  19,04 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  14 EBC (Randy Mosher)
 Berekende bitterheid  22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  85,00%  4,429 kg  3 EBC
 Munchenermout 15 EBC  15,00%  0,782 kg  16 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Crystal  2,50%  27 gr  90 Min.  7 EBU
 Amarillo  8,50%  15 gr  90 Min.  13 EBU
 Amarillo  8,50%  12 gr  0 Min.  0 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  2035 American Lager
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  1000 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  Gist vrijdag 19-06-2010 gestart uit een buisje van de laatste schwarz. Zaterdag middag begon deze in de erlenmeyer nogal iets te schuimen.

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62 C  45 Min.  3,5 l/kg
 2  73 C  30 Min.  3,5 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,5 l/kg

 Opmerkingen  Spoelwater aangezuurd tot 5,35 met 8 ml melkzuur

Opmerkingen

 Bij het overhevelen (na 1 week) bleek het bier nog niet uitvergist te zijn, dit kwam waarschijnlijk doordat het bij een te hoge temperatuur gepitched was (bijna 30 C). 25 liter is weer bij 10 C in de koelkast gegaan. De resterende 5 liter is in een kleine fles de kelder in gegaan waar het een stuk warmer is ( 18 C)