BrouwVisie recept

 Recept : Geboortebier

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Geboortebier
 Kenmerk  BV0036
 Biertype  Tripel
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1070(7,7 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  39,01 liter
 Maischdikte  3,01 l/kg
 Maischwater  20,00 liter
 Spoelwater  19,01 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  26 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  65,00%  4,646 kg  3 EBC
 Tarwemout  10,00%  0,715 kg  3 EBC
 Munchenermout 15 EBC  10,00%  0,715 kg  16 EBC
 Melanoidinmout  8,00%  0,572 kg  60 EBC
 Kristalsuiker  7,00%  0,500 kg  0 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Hallertauer Perle  6,90%  30 gr  90 Min.  18 EBU
 East Kent Golding  4,50%  15 gr  60 Min.  5 EBU
 Saaz Tuinhop  2,00%  15 gr  15 Min.  1 EBU
 Saaz Tuinhop  2,00%  16 gr  0 Min.  0 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3522 Belgian Ardennes
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  600 ml
 Beluchtingstijd  24 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62 C  40 Min.  3,0 l/kg
 2  72 C  30 Min.  3,0 l/kg
 3  78 C  5 Min.  3,0 l/kg

 Opmerkingen  5 ml fosforzuur toegevoegd aan het water voor storten, na storten geen extra zuur toegevoegd. geroerd door Velthuis en Keppels

Opmerkingen

 Dit bier is gebrouwen voor en door Emile, Henk-Jan en Arijan ! Zelf heb ik er een half kratje aan over gehouden.