BrouwVisie recept

 Recept : Donderen in Keulen

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Donderen in Keulen
 Kenmerk  BV0038
 Biertype  Kölsch
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1048(5,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,24 liter
 Maischdikte  3,00 l/kg
 Maischwater  15,20 liter
 Spoelwater  22,04 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  13 EBC (Randy Mosher)
 Berekende bitterheid  28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  85,00%  4,302 kg  3 EBC
 Tarwemout  15,00%  0,759 kg  3 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Tettnanger (D)  6,00%  30 gr  90 Min.  18 EBU
 East Kent Golding  4,50%  23 gr  10 Min.  4 EBU
 Tettnanger (D)  3,50%  21 gr  10 Min.  3 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  2565 Kolsch
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  1200 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20°C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62°C  40 Min.  3,0 l/kg
 2  72°C  30 Min.  3,0 l/kg
 3  78°C  5 Min.  3,0 l/kg

 Opmerkingen  pH spoelwater = 5,2 hiervoor was 7,5 ml melkzuur nodig Begin spoelen : 12:43 Eind spoelen : 13:22

Opmerkingen

 pH v/d wort voor koken : 5,82 Bij overhevelen : SG gemeten 1011 (bij 16°C, gecorrigeerd zou dit 1010 moeten zijn) Brix gemeten ongefilterd : 7,9 Brix gemeten gefilterd : 9 De smaak bij het overheven is erg lekker, een pittig bittertje