BrouwVisie recept

 Recept : Verboden vruchten

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Verboden vruchten
 Kenmerk  BV0039
 Biertype  Quadrupel
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1085(9,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  41,60 liter
 Maischdikte  2,20 l/kg
 Maischwater  19,91 liter
 Spoelwater  21,68 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  57 EBC (Dan A. Morey)
 Berekende bitterheid  41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  70,00%  6,336 kg  3 EBC
 Ambermout 50 EBC  17,00%  1,539 kg  49 EBC
 Karamelmout 150 EBC  5,00%  0,453 kg  150 EBC
 Tarwemout  5,00%  0,453 kg  3 EBC
 Chocolademout (ontbitterd)  3,00%  0,272 kg  800 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Hallertauer Tradition  5,50%  70 gr  90 Min.  29 EBU
 Tettnanger (D)  3,50%  26 gr  45 Min.  6 EBU
 Tettnanger (D)  3,80%  25 gr  15 Min.  3 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3463 Forbidden Fruit Yeast
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  600 ml
 Beluchtingstijd  24 uur
 Temperatuur giststarter  18 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  60 C  2 Min.  2,2 l/kg
 2  63 C  40 Min.  2,2 l/kg
 3  72 C  20 Min.  2,2 l/kg
 4  78 C  5 Min.  2,2 l/kg

 Opmerkingen  -

Opmerkingen

 Ph begin koken : 5,27 pH gekoelde wort : 5,3 Na het spoelen nog 15 liter wort opgevangen van 1023. Deze na de eerste batch weer op het vuur gezet en gekookt met de volgende hopstort : 25 gram cascade ( 6,6%) 90 min koken --> 32 IBU 10 gram Bramling X (5,5%) 25 min koken --> 7 IBU 21 gram Bramling X (5,5%) 0 min koken (Backhop) --> 0 IBU Begin SG 1034 8- 10 liter. 1 zakje S-04 toegevoegd (tht 04-2009) Eind SG van dit brouwsel : 1006 (3,9 brix).