BrouwVisie recept

 Recept : Lambiek 2011

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Lambiek 2011
 Kenmerk  BV0042
 Biertype  Lambi(e)k (oude(B))
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1056(6,1 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  80,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  41,50 liter
 Maischdikte  4,50 l/kg
 Maischwater  29,58 liter
 Spoelwater  11,92 liter
 Kooktijd  120 Min.
 Berekende kleur  25 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid  54 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  55,00%  3,235 kg  3 EBC
 Tarwemout  35,00%  2,059 kg  3 EBC
 Melanoidinmout  10,00%  0,588 kg  60 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Oude Hop  2,00%  318 gr  120 Min.  52 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  Gist uit de omgevingslucht
 Gist toegevoegd als  

 Opmerkingen  Na koken wordt de wort niet gekoeld, maar buiten gezet voor 17 uur

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  52 C  10 Min.  4,5 l/kg
 2  63 C  45 Min.  4,5 l/kg
 3  72 C  30 Min.  4,5 l/kg
 4  78 C  5 Min.  4,5 l/kg

 Opmerkingen  Maisch bewust niet aangezuurd ph bij 52 C = 6,22 ph Bij 63 C = 6,23

Opmerkingen

 Eerst afloop bij spoelen : 11,5 brix (?) pH = 5,95 Einde spoelen : 2,2 brix pH = 6,33 De wort was na hevelen snoei bitter...Niet te drinken....