BrouwVisie recept

 Recept : Dunkles Weizen

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Dunkles Weizen
 Kenmerk  BV0045
 Biertype  Weizen (Dunkel (D))
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1051(5,4 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  37,80 liter
 Maischdikte  3,50 l/kg
 Maischwater  19,81 liter
 Spoelwater  17,99 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  61 EBC (BrouwVisie Pro)
 Berekende bitterheid  13 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  31,27%  1,770 kg  3 EBC
 Tarwemout  49,47%  2,800 kg  3 EBC
 Cara 120  18,20%  1,030 kg  120 EBC
 Chocolademout (ontbitterd)  1,06%  0,060 kg  800 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saphir  4,00%  20 gr  90 Min.  8 EBU
 Saphir  4,00%  10 gr  45 Min.  3 EBU
 Saphir  4,00%  10 gr  10 Min.  1 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3068 Weihenstephan Weizen
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  800 ml
 Beluchtingstijd  48 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  40 C  5 Min.  3,5 l/kg
 2  53 C  5 Min.  3,5 l/kg
 3  63 C  30 Min.  3,5 l/kg
 4  72 C  40 Min.  3,5 l/kg
 5  78 C  5 Min.  3,5 l/kg

 Opmerkingen  Bij 53 C ph zonder aanzuren 5,83 ! Spoelwater aangezuurd tot pH 5,50

Opmerkingen

 Bij overhevelen was het SG 1015 en 6 brix