BrouwVisie recept

 Recept : De winter van 2012

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  De winter van 2012
 Kenmerk  BV0053
 Biertype  Quadrupel
 Aantal liters  25
 Gewenst beginSG  1085(9,0 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  78,0 %

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  40,56 liter
 Maischdikte  3,00 l/kg
 Maischwater  27,17 liter
 Spoelwater  13,39 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  105 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  44 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  76,87%  6,961 kg  3 EBC
 Tarwemout  4,49%  0,407 kg  3 EBC
 Ambermout 50 EBC  9,98%  0,904 kg  49 EBC
 Cara 120  5,99%  0,542 kg  120 EBC
 Chocolademout (ontbitterd)  2,67%  0,242 kg  800 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Aurora  9,00%  35 gr  90 Min.  26 EBU
 Tettnanger (D)  6,00%  20 gr  45 Min.  8 EBU
 Tettnanger (D)  6,00%  20 gr  15 Min.  5 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  3463 Forbidden Fruit Yeast
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  500 ml
 Beluchtingstijd  24 uur
 Temperatuur giststarter  20 C

 Opmerkingen  -

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  63 C  40 Min.  3,0 l/kg
 2  72 C  40 Min.  3,0 l/kg
 3  75 C  5 Min.  3,0 l/kg

 Opmerkingen  Water uit het wasdroger reservoire gebruikt ! Spoelwater aangezuurt tot pH 5,2

Opmerkingen

 Op de dag van bottelen (Fust) was het bier nog niet 100% uitvergist !!