Humulus Lupulus is de botanische naam voor hop. In de Middeleeuwen is ontdekt dat het een goed ingrediënt voor bier is en dat het de houdbaarheid van je bier verlengt. Hiervoor gebruikte men gruit, een kruiden mengsel. Vanuit Duitsland heeft de hop onze streken bereikt. Het leverde in eerste instantie wat problemen op met de belastingheffing. Brouwers moesten namelijk belasting betalen over de gruit wat toen nog gebruikt werd. Over hop hoefde je geen belasting te betalen, daarom werd hop in het begin verboden. Al snel werden er grote hopplantages aangelegd. In Tsjecho-Slowakije, Duitsland, Engeland en België werd veel hop verbouwd. Tegenwoordig komt de meeste hop uit de Verenigde staten en China.Hop is tweehuizig. Dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Voor ons zijn alleen de vrouwelijke planten interessant. Mannelijke planten produceren stuifmeel. Dit stuifmeel bevrucht de vrouwelijk bloemen en er ontstaat zaad waardoor de kwaliteit van de hop minder wordt. Mannelijke planten worden rondom hopkwekerijen dan ook angstvallig gemeden. Het is in België strafbaar om binnen een straal van1 km van een hopkwekerij een mannelijke hopplant te kweken! In Engeland daarentegen wordt hop met zaad juist weer beter gewaardeerd.
De bloemen van de vrouwelijke plant zien eruit als een soort groene dennenappeltjes. Onder de schutblaadjes bevindt zich een geel poeder, lupuline. Dit poeder geeft bier zijn bitterheid. Ook werkt het bacteriologisch, dat wil zeggen dat het de bacteriegroei remt. Er zijn nog meer eigenschappen van hop die voor bier de moeite waard zijn. Zo heeft hop een positief effect op de schuimkraag van je bier. Hoe hoppiger een bier, hoe stabieler de schuimkraag zal zijn. Hop is een klimplant die zo'n 6-8 meter hoog kan worden en eenvoudig thuis in de tuin is te kweken. Lijkt het je leuk, laat dit dan rond maart / april even weten. Er zijn enkele brouwers die wel hop in de tuin hebben staan, die willen vast wel een stekkie afstaan. Let er wel op dat je een vrouwelijke plant krijgt!