Welke soort hop moet je gebruiken voor je bier en hoeveel?
Het is je misschien al opgevallen dat er bij een hopsoort altijd een percentage wordt vermeld. Dit percentage geeft aan hoeveel alfazuren er in de hop zitten. We noemen het de bitterwaarde. Lees je bijvoorbeeld Challenger 7,5%, dan zit er 75 mg alfazuur in 1 gram van deze hop. Dit percentage is verschillend per hopsoort en per hopsoort verschilt dit ook weer per seizoen/jaar. Zelfs per hopboer zal het alfazuur percentage verschillen.

Tijdens het koken wordt het alfazuur omgezet in iso-alfazuur. Dit proces heet isomeriseren. Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. Het gevormde iso-alfazuur geeft de bitterheid aan het bier. Hop moet daarom koken om bitterheid te geven. De omzetting naar iso-alfazuur is afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste is wel de tijdsduur van het koken, het soortelijk gewicht en de pH van het wort. Voor een goede omzetting moet het wort minimaal 1 uur koken. Niet alle alfazuur wordt omgezet.

Voor verschillende biersoorten is bekend hoeveel mg iso-alfazuur er gemiddeld in zit. Deze waarde wordt aangeduid in EBU of IBU (European/International Bitternes Units). 20 EBU beteken 20 mg iso-alfazuur per liter bier.

EBU

Smaak

5 – 20

Weinig bitter

20 – 30

Bitterig

30 – 40

Bitter

40 à

Zeer bitter

 

Hop wordt ingedeeld in drie klassen welke afhankelijk zijn van de bitterwaarde van de hop. We onderscheiden: Aromahop, Aroma/Bitterhop, Bitterhop.
De door ons meest gebruikte soorten staan in de tabel

Aroma Hop

Aroma & Bitterhop

Bitterhop

Hallertau Hersbrucker

Challenger

Magnum

Saaz

Northern Brewer

Target

Hallertau Perle

 

Aromahop is niet erg bitter. Om een bepaalde bitterheid ter krijgen zul je er meer van moeten gebruiken. Hop zelf geeft ook smaak, dus zal bij deze hoppen meer hopsmaak ontstaan. De bitterhoppen zijn juist erg bitter en geven daarom minder hopsmaak. De Aroma & Bitterhoppen zitten er tussenin en kunnen voor beide doeleinde gebruikt worden.

Voor een aantal goed verkrijgbare hopsoorten staan de bitterwaarden in onderstaande tabel. Aangezien hop een nagenoeg onbewerkt natuurproduct is, zijn deze waarden een richtlijn. Je zal merken dat elke keer dat je hop koopt, de bitterwaarden weer anders zijn. Elke hopsoort heeft zijn specifieke smaak- en bittereigenschappen, die de hopsoort bij uitstek geschikt maakt voor bepaalde bierstijlen. Een aantal eigenschappen is aangegeven, maar neem ze niet te letterlijk!

Hopsoort

Alfazuur %

Eigenschap

Biertype

Saaz

3,0 – 4,5

Harsachtig, kruidig

Pils

Tettnanger

3,0 – 5,0

Mild kruidig

Pils, Tarwebier

Hallertau hersbrucker

3,0 – 5,5

 

Pils, Weizen

Fuggles

3,5 – 5,5

Gras-, bloemachtig

IPA, Bitter

Styrian Goldings

4,0 – 6,0

Gras-, bloemachtig

Ale, Lager

Hallertau spalt select

4,5 – 5,5

Pikant kruidig

Pils, Weizen

East Kent Goldings

4,5 – 6,5

 

Alle Engelse biertypen

Cascade

4,5 – 7,5

Citrus, Grapefruit

Tripel, Tarwebier

Hallertau Perle

5,0 – 7,0

Licht kruidig

 

Brewers Gold

5,5 – 8,5

 

Ale, Lager, Tarwebier

Challenger

6,5 – 8,5

Kruidig, fruitig

Ale, Lager

Northern Brewer

7,0 – 10,0

Houtachtig, mind

Donkere bieren

Target

10,5 – 12,5

Magnum

10,5 – 14,0

Fruitig