Hop is er in verschillende vormen te krijgen :

  • Hop bloemen
  • Hop plugs (Geperste bloemen)
  • Hop korrels/pellets
  • Hop extract

Voor amateur-brouwers zijn de hopbloemen het handigst. Na het koken zakken ze snel naar de bodem van de pan. Kleinere deeltjes slaan daar weer op neer. De hopbloemen vormen zo, net als de blezen van de gerst, een filterlaag. Voor grote brouwerijen zijn ze wat onhandig. Ze nemen veel ruimte in, zijn moeilijker te doseren en blijven eerder in leidingen achter. De kwaliteit van hopbloemen wordt al snel minder als ze niet goed bewaard worden. Deze moeten droog, donker, en koel(koud) bewaard worden. Het liefst in de vriezer. Bij verkeerd bewaren zal het alfazuur gehalte afnemen waardoor deze niet meer de bitterheid aan je bier geeft die je denkt te krijgen. De bloemen kunnen onder invloed van oxidatie zelf smaak afwijkingen geven aan je bier. Grote brouwerijen gebruiken dan ook vooral hopextract en pellets. Pellets zijn gemalen en geperst bloemen en extract is een soort siroop. Bij het gebruik van hoppellets heb je ongeveer 10% minder nodig dan bij bloemen. Hopbloemen moeten groen zien en fris ruiken. Als ze geel of zelfs bruin zijn geworden moet je ze niet meer gebruiken. Tenzij je een Lambiek wilt gaan brouwen, daarvoor moet je juist oude hop gebruiken.