Tijdens het brouwen is het "noodzakelijk" om alles zoveel mogelijk bij te houden om zo achteraf te kunnen nagaan wat je gedaan hebt. Natuurlijk om het nog eens te maken als het goed bier is geworden,maar ook om fouten te kunnen opsporen als het bier niet lekker is geworden. Schrijf dus alles op :

  • Het recept.
  • De werkwijze.
  • Meetwaarden tijdens het brouwen.
  • De vergistinggegevens.
  • Smaak bevindingen.
  • Allerlei andere dingen en gegevens zoals waarneming tijdens maischen, koken, vergisting eventueel aankopen, gebeurtenissen en herinneringen.

Het nauwkeurig registreren en bijhouden van deze gegevens is van groot belang. Na een aantal maanden weet je echt niet meer wat je precies gedaan hebt. Dat is wel belangrijk als je een lekker en goed bier hebt gebrouwen of juist een slecht bier. Ook handig als je later zelf recepten gaat samenstellen. Je kunt dan terug kijken en recepten vergelijken. Omdat je precies hebt opgeschreven wat je gedaan hebt en hoe het smaakte kan je zo veel te weten komen.

  • Gebruik een stevig notitieboek met harde kaft of een multomap en een leidsmap. Je zult merken dat het veel gebruikt wordt en vaak onder natte omstandigheden. Het moet tegen een stootje kunnen. Hieronder vindt je een voorbeeld van een lay-out voor een logboek formulier.
Logboek

Uiteraard kun je ook gewoon de uitdraai uit de door jou gebruikte software gebruiken, maar het principe blijft hetzelfde.