Als je een recept hebt is het belangrijk om te weten hoeveel water je mag gebruiken om uiteindelijk de juiste hoeveelheid bier in de flesjes te krijgen. De hoeveelheid water die je mag of kunt gebruiken is afhankelijk van de verliezen die je hebt tijdens het brouwen. Deze zijn bij iedere brouwinstallatie/brouwmethode weer anders. Tijdens het brouwen heb je de volgende verliezen:
- Water opname v/d mout (± 1 liter/kilo). Na het maischen blijft er nog het e.e.a. achter zoals kafjes en zetmeellichaampjes. Deze zullen een bepaalde hoeveelheid water opnemen welke na het maischen achter blijft en niet in je bier terecht komt.
- Verdampingsverlies tijdens het maischen (± 2%). Tijdens het maischen ben je natuurlijk ook aan het verwarmen en dus verdamp je water. Dit verlies is zeer klein, echter kan dit per brouwsel iets verschillen (afhankelijk van je maïsschema).
- Ketelverlies na de eerste & tweede filtering (± 300 ml). Na het filteren van je maisch of na koken/koelen blijft er altijd nog een restje vocht achter (dit kun je vaak zien door je pan schuin te houden) dat je met je filter niet uit je pan krijgt. Dit verlies is afhankelijk van je filter en vaak niet meer dan ± ½ liter.
- Verdampingsverlies tijdens het koken (± 3 liter / uur). Tijdens het koken verdamp je met je installatie een hoeveelheid vocht, dat je kunt uitdrukken in liters/uur. Dit verlies is afhankelijk van je hoeveelheid wort bij koken en de hoeveelheid energie dat je toevoegt(de grote van je vlam).
- Wateropname v/d hop (Bloemen) ( 6,01 ml/gram). Tijdens het koken voeg je hop toe, deze hop neemt een hoeveelheid water op. De hoeveelheid voor bloemen is een vast getal.
- Wateropnamen v/d hop (Pellets) ( 2,67 ml/gram). Tijdens het koken voeg je hop toe, deze hop neemt een hoeveelheid water op. De hoeveelheid voor pellets is een vast getal
Aan de hand van deze waarden kun je ongeveer bepalen hoeveel water je in totaal mag gebruiken. Voor 10 liter bier gebruik ik 4 kilo mout en 30 gram hop (bloemen) en totaal ga ik 90 minuten koken. Dan reken je als volgt :
- 10 liter bier 10 liter
- 4 kilo mout 4 liter
- 90 minuten koken 4,5 liter
- 30 gram hop 0,18 liter
- ketel verlies 0,3 liter
- rest verlies (verdamping e.d.) 0,2 liter
- Totaal 19,18 liter
Dit berekende totaal (19,18 liter) moet je dan dus onderverdelen in maischwater en spoelwater. Dit kun je gewoon zelf bepalen. Soms staat er in een recept : maisch dikte 3,5 l/kilo. In dit geval zou je dan met 14 liter moeten maischen en met 5,2 liter spoelen. Natuurlijk kun je dit altijd naar eigen inzicht aanpassen.
De hier boven genoemde waarden zijn standaard waarden in Brouwvisie. Deze kun je zelf aanpassen, want iedere brouwinstallatie is weer anders. Zorg dat je weet waar je waterverliezen zitten, hierdoor kun je in de toekomst preciezer en exacter brouwen! en weet je precies wat je brouwinstallatie doet.