De meeste suiker voor je bier komt uit de mout, maar je kan ook apart suiker toevoegen tijdens het koken of tijdens de vergisting. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • Correctie van het SG: met suiker kun je eenvoudig het SG van je bier verhogen indien dit te laag is uitgevallen. Omgekeerd kan je altijd water toevoegen als je SG te hoog is uitgevallen. Realiseer je dan wel dat dan ook de smaak wordt ‘verdund’!
  • Droger bier: suikers uit de mout zijn nooit 100% vergistbaar, er blijft altijd wat zoetigheid over. Door een deel van de moutsuikers te vervangen door 100% vergistbaar suiker zal het bier relatief verder uitvergisten. Hiervoor kun je kristalsuiker of kandijsuiker gebruiken. Dit wordt vooral bij zwaardere bieren toegepast.
  • Zoeter bier: je kunt ook onvergistbare suikers toevoegen om het bier wat zoeter te maken. Melksuiker (lactose) is hiervan een voorbeeld. Verwacht hier niet al te veel van want melksuiker is veel minder zoet dan kristalsuiker en geeft ook een bijsmaak.
  • Smaak: De toevoeging is dan onderdeel van het recept. Honing, stroop en rietsuiker bijvoorbeeld geven naast een SG verhoging ook smaak.
  • Kleur: Donkere suikers geven het bier ook een donkerdere kleur. Bijvoorbeeld bruine kandij of bruine basterdsuiker.